Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Τα πρώτα αποτελέσματα από το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν άργησαν, και μάλιστα καθόλου! Δεν φλυαρώ για να σας παρουσιάσω αμέσως το κείμενο της Ιωάννας!






<<Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύτιμα για τον άνθρωπο μιας και αποτελούν τις εξουσίες εκείνες που του αναγνωρίζει το δίκαιο, με σκοπό την κατοχύρωση των νόμιμων συμφερόντων του. Το άτομο αισθάνεται προστατευμένο, έχοντας την πεποίθηση πως κανείς δεν μπορεί να καταπατήσει τα δικαιώματά του, ιδίως στις σύγχρονες κοινωνίες. 
Υπάρχουν δυστυχώς όμως καθημερινά παραδείγματα καταπάτησης των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων, αλλά και τήρησης τους. Στην τάξη μου τηρούνται τα δικαιώματά μας όπως η ελευθερία λόγου. Έτσι και στο σπίτι μου τηρούνται τα δικαιώματά μας ως παιδιά. Έχουμε ελευθερία λόγου και βούλησης, συζήτηση με τους γονείς όταν προκύπτει ένα θέμα, και αλληλοσεβασμός. Στο μέρος που ζούμε συναντάμε ένα αρνητικό, τον ρατσισμό. Ο κόσμος ασχολείται πολύ με το από πού κατάγεται κάποιος, το χρώμα του κ.α. για να τον κρίνει. Ένα θετικό όμως που έχω δει είναι ότι όταν χρειάστηκε να μαζευτούν χρήματα και τρόφιμα για να δοθούν σε φτωχές οικογένειες, που έχουν χάσει το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, όλοι συμπαραστάθηκαν ενωμένοι. 
Στον πλανήτη μας γίνονται πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποκορύφωμα στους λαούς του "τρίτου κόσμου" όπου δεν υπάρχουν δικαιώματα στην μόρφωση, στην περίθαλψη. Ευτυχώς υπάρχουν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που με φιλανθρωπίες καταφέρνουν και ανακουφίζουν λίγο τα προβλήματά τους και βοηθούν στην τήρηση κάποιων δικαιωμάτων σε όσους περισσότερους μπορούν. 
Όλοι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε αν αντιδράσουμε σωστά. Να αγκαλιάσουμε τους συνανθρώπους μας, να τους καταλάβουμε και να σκεφτούμε πως όλοι είμαστε ίδιοι, με ίσα δικαιώματα. Να βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας όσο μπορούμε είτε δίνοντας ότι μπορούμε, είτε βοηθώντας να βρει δουλειά. Τέλος, να βοηθάμε φιλανθρωπικά ή εθελοντικά τις οργανώσεις που ασχολούνται με τα προβλήματα του κόσμου>> | Ιωάννα

Τι σημαίνει καταπάτηση όμως, πώς και γιατί ακριβώς συμβαίνει; Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Ευχαριστούμε Ιωάννα. Τώρα θα συνεχίσουμε με την Μαρίνα, που βρήκε κάποιες απαντήσεις.

<<Δείγματα καταπάτησης ή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο φυλετικός και κοινωνικός ρατσισμός, η έλλειψη αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών, η ανεργία, οι παράνομες συλλήψεις/κρατήσεις/φυλακίσεις πολιτών, η απουσία κοινωνικής ασφάλισης, περίθαλψης, ισότιμης μόρφωσης, κατοικίας, η βία, η τρομοκρατία, ο πόλεμος. Επιπλέον εμφανίζονται κρούσματα κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού: πώληση παιδιών, παιδική πορνεία, εκμετάλλευση παιδικής εργασίας παιδιών στην επαιτεία, παιδιά άστεγα, που λιμοκτονούν, παιδιά στρατιώτες...
Καταπάτηση συμβαίνει σε αυταρχικά απολυταρχικά πολιτικά καθεστώτα, λόγω ρατσιστικών κινημάτων που κατευθύνονται από οικονομικούς κύκλους, λόγω επεκτατικής πολιτικής κάποιων κρατών, λόγω έλλειψης παιδείας, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, άγνοιας δικαιωμάτων του πολίτη.
Η πολιτεία μπορεί αν συμβάλλει παρέχοντας παιδεία, μέσω της οποίας γίνεται από τον καθένα συνείδηση η σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διασφαλίζοντας την τήρησή τους μέσα από συνταγματική κατοχύρωση, με επικράτηση υψηλών αξιών, έλεγχο αυθαιρεσιών, παρέμβαση σε περίπτωση παραβίασής τους, τέλος μέσω δραστηριοποίησης διεθνών οργανισμών όπως είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, και η Διεθνής Αμνηστία>>. | Μαρίνα






Και πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε όλα αυτά; Και η τέχνη είναι ένας τρόπος. Είδαμε σε προηγούμενη συνάντηση, πως ο Μπομπ Ντύλαν έγραφε τραγούδια διαμαρτυρίας συμμετέχοντας στο παγκόσμια κίνημα για την ειρήνη, και ένα από αυτά, το Blowin' in the Wind, το ακούσαμε και το τραγουδήσαμε στην τάξη. Οι στίχοι του μιλούν συνεχώς με ειρωνεία, καυτηριάζουν την έλλειψη ανθρωπιάς, ευαισθησίας, και αγάπης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου